Truskawki
Gdy tylko zauważę te pyszne, głęboko czerwone truskawki na moim lokalnym targu, czuję, że lato oficjalnie się rozpoczęło. Truskawki są pełne korzystnych składników odżywczych, w tym potasu, folianów, błonnika i przeciwutleniającej witaminy C. Ostatnie badania sugerują, że jedna filiżanka dziennie może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu u osób z nadwagą lub otyłością.
Truskawki są pyszne same w sobie, ale stanowią również doskonały dodatek do smoothie, jogurtu, sałatek i płatków śniadaniowych na ciepło lub na zimno. Podczas gdy lokalne truskawki na rynku rolniczym mogą być sezonowe, dobrą wiadomością jest to, że truskawki kalifornijskie są dostępne przez cały rok i dystrybuowane w całym kraju, więc nigdy nie musisz być bez.
Czosnek
Środek lata to szczytowy czas na sezon czosnkowy. Czosnek jest dobrym źródłem witaminy C, selenu, manganu i żelaza, i jest znany z wielu korzyści zdrowotnych, w tym właściwości antybakteryjnych i zmniejszonego ryzyka chorób serca. Jednak jeden przegląd badań sugeruje, że nadal potrzeba więcej kontrolowanych badań, aby określić skuteczność czosnku w leczeniu chorób. Aby użyć czosnku, dodaj go do sosów sałatkowych, marynat i sosów lub smaż czosnek z oliwą z oliwek, zieleniną i innymi warzywami jako dodatek do dań z makaronu.
Buraki
Buraki to jedno z tych warzyw, które uwielbiam jeść, ale przyznaję, że prawie nigdy nie gotuję sama. Są one dostępne głównie od połowy lata do późnej jesieni. Buraki są znane z zawartości witaminy C, witaminy A, folianów, magnezu i fosforu. Buraki zawierają również przeciwutleniający związek betalainę, który ma właściwości przeciwzapalne.
Badania wykazały, że buraki mogą mieć właściwości neuroprotekcyjne i korzystnie wpływają na układ krążenia. Jednym ze świetnych sposobów na przyrządzenie buraków jest natarcie ich odrobiną oliwy z oliwek i soli, a następnie pieczenie przez około trzydzieści pięć minut. Są one pyszne w letniej sałatce z kozim serem i cytrusami.
Czereśnie
Czereśnie są kolejnym z moich letnich ulubieńców i są w szczycie sezonu w lipcu. Są dobrym źródłem witaminy C, wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Spożywanie czereśni wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym z obniżeniem markerów stresu oksydacyjnego, stanu zapalnego i bolesności mięśni wywołanej ćwiczeniami. Dodawaj czereśnie do smoothie, jogurtu, owsianki, sałatek owocowych lub jedz je same. Pamiętaj tylko, że pit może być zagrożeniem zadławienia dla małych dzieci.
Pickles
Pikle to dla mnie nie tylko letni pick z rynku rolniczego; mam na ich punkcie obsesję przez cały rok. Koszerny koper i chrzan są moimi ulubionymi, ale zazwyczaj jest cała gama do spróbowania, posmakowania i kupienia. Zapytaj specjalnie o fermentowane pikle, aby uzyskać najwięcej korzyści zdrowotnych. Sfermentowana żywność jest znana z tego, że zawiera probiotyki i postbiotyki, które zostały powiązane z utrzymaniem zdrowia trawiennego. Badania nad postbiotykami wykazały, że pomagają one również zrównoważyć nasze zdrowie immunologiczne. Pikle są świetne same w sobie jako bardzo niskokaloryczna przekąska lub dodane do kanapek, hamburgerów lub nawet BLT.
Jajka
Jeśli kiedykolwiek kupiłeś jajka z rynku rolniczego, zrozumiesz, dlaczego są one jednym z moich najlepszych wyborów. Uwielbiam możliwość porozmawiania z rolnikiem o jego kurach, a konkretnie o warunkach ich życia i sposobie karmienia. Dodatkowo, smak jaj z targu rolniczego jest zazwyczaj lepszy niż tych kupionych w sklepie. Jajka są dobrym źródłem białka, witaminy D, fosforu, witaminy A, witamin z grupy B, selenu i choliny. Zawierają również luteinę i zeaksantynę, dwa składniki odżywcze, które, jak wykazały badania, mogą być ważne dla zdrowia oczu, w tym zmniejszenia ryzyka związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej i zaćmy.
Jajka mają nieskończoną ilość zastosowań, od zwykłego jajka na twardo lub fantazyjnego omletu z warzywami, po babeczki jajeczne, sałatkę jajeczną, jajka po bretońsku, quiche, frittatę, sos do makaronu carbonara i wiele innych.
Kukurydza
Czym jest lato bez kukurydzy na kolbie? Szczyt sezonu różni się w zależności od regionu, ale w Stanach Zjednoczonych trwa od maja do września. Kukurydza jest dobrym źródłem tiaminy, witaminy C, witaminy A, błonnika i potasu. Stwierdzono, że wysoka zawartość amylozy w kukurydzy pozytywnie wpływa na zdrowie układu pokarmowego, ponieważ jest odporna na trawienie, dzięki czemu dostarcza związki bioaktywne do jelita grubego.
Istnieje wiele sposobów na delektowanie się kukurydzą: wrzucona do sałatki, dodana do makaronu, zrobiona na chleb kukurydziany lub po prostu grillowana z łupiną, a następnie delektowana z odrobiną masła lub wyciśniętą limonką.
Pomidory
Ostatnim, ale nie mniej ważnym owocem lata są pomidory. Szczyt sezonu przypada na koniec lipca, sierpień i wrzesień. Pomidory są pełne witaminy C i są dobrym źródłem błonnika, potasu, fosforu i witaminy K. Zawierają również karotenoidy, likopen i beta-karoten, które, jak wykazały badania, mogą mieć właściwości antyrakowe.
Istnieje niezliczona ilość sposobów przyrządzania potraw z pomidorów, takich jak domowa bruschetta, salsa, sos pomidorowy, zupa pomidorowa, gazpacho, caprese, sałatka lub dodatek do kanapek i omletów.