Ochronny wpływ sera na rozrzedzenie kości wydaje się być wyłączną zaletą sera Jarlsberg, a zaledwie 2 uncje dziennie wydają się być wystarczające do ochrony zdrowia kości, donieśli badacze.
„Ser Jarlsberg może mieć profilaktyczny wpływ na osteopenię i choroby metaboliczne”, powiedział główny badacz dr Helge Einar Lundberg, z Centrum Medycznego w Skjetten. „Należy to dokładniej zbadać w długoterminowym badaniu na większej populacji starszych kobiet i mężczyzn zagrożonych rozwojem osteoporozy”.
Jarlsberg to łagodny, półmiękki ser wytwarzany z mleka krowiego z Jarlsberg we wschodniej Norwegii. Grupa TINE, twórcy i dystrybutorzy Jarlsberga, nie finansowała tego badania.
Witamina K2 i DHNA (kwas 1,4-dihydroksy-2-naftowy) w serze Jarlsberg wykazują obiecujące wyniki w zachowaniu kości, powiedział Lundberg, który dodał, że żaden suplement witaminy K ani inny ser nie zawiera tych samych zdrowotnych składników co Jarlsberg.
„Jako lekarz muszę cały czas przepisywać tabletki, a wiele osób stosuje również zbyt wiele suplementów” – powiedział Lundberg. „Zdrowa żywność może być wśród najlepszych terapii”.
Kilka rodzajów sera na rynku zawiera witaminę K2, w tym zarówno Jarlsberg i Norvegia, powiedział.
„To, co odróżnia Jarlsberga od innych, to specjalny rodzaj witaminy K2 [MK-9/4H], która jest wytwarzana przez pewien rodzaj bakterii, które są wykorzystywane w produkcji Jarlsberga. W tym procesie wytwarzany jest również jedyny enzym [DHNA], który jak dotąd okazał się zwiększać centralne białko w procesie tworzenia kości w organizmie” – wyjaśnia Lundberg.
„To białko nazywa się osteokalcyna. Z pomocą witaminy K2, osteokalcyna jest aktywowana. Ten proces aktywacji wydaje się przebiegać znacznie szybciej niż wcześniej sądzono i oznacza, że wapń i magnez z krwi są transportowane do kości” – powiedział.
W ramach badania, Lundberg i jego koledzy losowo przydzielili 66 młodych kobiet do jedzenia albo 2 uncji Jarlsberga albo takiej samej ilości Camemberta każdego dnia przez sześć tygodni. Po pierwszych sześciu tygodniach uczestniczki zamieniały się serami na kolejne sześć tygodni.
Jarlsberg i Camembert zawierają mniej więcej taką samą ilość tłuszczu i białka, ale tylko Jarlsberg jest bogaty w witaminę K2.
Po każdym etapie pobrano próbki krwi, aby zmierzyć osteokalcynę i peptyd (PINP) związany z obrotem kości. Zmierzono również poziom witaminy K2 i tłuszczu we krwi.
Próbki krwi wykazały, że markery obrotu kostnego, w tym osteokalcyna i witamina K2, wzrosły po sześciu tygodniach wśród osób jedzących Jarlsberga. Poziomy te wśród osób jedzących Camembert pozostały niezmienione, ale wzrosły po przejściu na Jarlsberga. Poziomy PINP również wzrosły.
Chociaż tłuszcze we krwi nieznacznie wzrosły w obu grupach, poziom całkowitego cholesterolu i LDL („złego”) cholesterolu spadł w przypadku Jarlsberga. Również poziom cukru we krwi spadł o 3% wśród osób jedzących Jarlsberg, ale wzrósł o 2% wśród osób jedzących Camembert.
Raport został opublikowany online Aug. 2 w czasopiśmie BMJ Nutrition, Prevention & Health.
Dr Stuart Weinerman, endokrynolog w Northwell Health w Great Neck, N.Y., nie sądzi, że to małe badanie udowadnia, że Jarlsberg korzystnie wpływa na zdrowie kości. W szczególności, powiedział, badanie nie pokazuje, że jedzenie tego sera zapobiega osteoporozie lub wzmacnia kości lub, co najważniejsze, zapobiega złamaniom.
Weinerman powiedział również, że inne badania nie wykazały żadnych korzyści z witaminy K na zdrowie kości. „Nie wierzę, że to działa i nie wierzę, że jest niebezpieczne” – powiedział. Ale witamina K jest czynnikiem krzepnięcia i dlatego może nie być bezpieczna dla wszystkich pacjentów, zauważył.
Ludzie nie powinni zacząć jeść Jarlsberga w nadziei, że nie rozwinie się osteoporoza lub zapobiegnie złamaniom kości, powiedział.
„Jarlsberg z pewnością nie, i nie powinien, zastąpić leków lub interwencji, które zostały zbadane w dużych populacjach, aby faktycznie zmienić wynik, takich jak leki na osteoporozę u pacjentów wysokiego ryzyka”, powiedział Weinerman.
„Nie bierz wapnia, witaminy D lub witaminy K myśląc, że będzie to skuteczne w zmniejszaniu złamań, gdzie dowody są po prostu nie ma”, powiedział. „Dowody są przeciwne – to po prostu nie działa”.
Samantha Heller, starszy dietetyk kliniczny w NYU Langone Health w Nowym Jorku, zgodził się.
„Nie potrzebujemy wymówki, aby jeść więcej sera – jeśli cokolwiek, wszyscy prawdopodobnie skorzystalibyśmy z jedzenia mniej”, powiedziała. „Amerykanie jedzą ponad 39 funtów sera na osobę każdego roku. To dodaje do łodzi mnóstwo tłuszczów nasyconych, sodu i w ballpark ponad 56.000 kalorii”, powiedział Heller.
Ogólnie rzecz biorąc, ser powinien być stosowany w celu wzmocnienia smaku, a nie pogrzebania żywności, z którą jest podawany, powiedziała.
„Możemy pomóc stworzyć i zachować zdrowie kości, angażując się w regularne ćwiczenia z obciążeniem i spożywając różne zdrowe pokarmy, aby zaspokoić nasze potrzeby odżywcze”, powiedział Heller. „Opcja dla mniej przetworzonej żywności i więcej całych pokarmów może pomóc w dostarczeniu witamin i minerałów, które są ważne dla zdrowia kości”.